Network

Content Delivery Network (CDN)

İçerik teslim / dağıtım ağı olarak dilimize uyarladığımız CDN teknolojisi, yoğun veri kullanan uygulamalar için web sayfası görüntülenmesini hızlandıran birbirine bağlı sunucular ağı diye kısa tanımlanabilir. 

Bir internet sitesini ziyaret ettiğimizde, o internet sitesinin sunucusundaki verinin kullanıcının bilgisayarına ulaşması için internet boyunca pek çok ağ geçidinden geçeceği bir yolculuk yapması gerekmektedir. Eğer kullanıcı o sunucudan coğrafi olarak çok uzakta bulunuyorsa, video veya internet sitesi görüntüsü gibi büyük bir dosyayı yüklemek pek çok ağ geçidinden veri aktarımı gerektirdiğinden doğal olarak uzun zaman alacaktır. Bunun çözümü, ilgili web sitesi içeriğinin kopyalanıp çoğaltılarak, kullanıcılara coğrafi olarak en yakın CDN sunucularında depolanması ve istek geldiğinde en yakın sunucudan servis edilmesidir.

İnternetin küresel ve karmaşık doğasından ötürü internet siteleri (sunucular) ve onların kullanıcıları (müşteriler) arasındaki iletişim trafiği geniş fiziksel uzaklıklara taşınmak zorundadır. İletişim de müşteriden sunucuya giden talepler ve geri gelen yanıtlarla iki yönlüdür.

CDN’nin Avantajları Nelerdir?

  • Sayfa yüklenme süresini düşürmek.
  • Bant genişliği maliyetlerini düşürmek.
  • CDN altyapılar, verinin önbelleğe alınması ve diğer optimizasyon yöntemleri ile veri merkezi barındırma maliyetlerini düşürürken bir kaynak sunucusunun sağlaması gereken veri miktarını da azaltabilir.
  • İçerik erişilebilirliğini artırmak. Tek seferde çok fazla görüntülenme isteğinin gelmesi veya ağ altyapısında oluşan sorunlar internet sitesinin çökmesine dahi neden olabilir. CDN hizmetleri, sunucular üzerindeki yükü azalttığından daha fazla erişime imkan sağlar. Ayrıca CDN sunucular yedekli bir yapıda devrede olduğundan, bazı sunuculardaki arızalar veri iletişiminde kesintiye neden olmaz.
  • Web sitesinin güvenliğini geliştirmek. (DDoS) saldırıları internet sitesine yüksek miktarda sahte trafik göndererek web sitesini cevap veremez hale getirmeye çalışır. CDN’ler yükü birden çok aracı sunucu arasında dağıtıp kaynak sunucusu üzerindeki etkiyi azaltarak bu gibi saldırı temelli trafik artışlarının da üstesinden gelebilir.

CDN iki türde içerik sunabilir: Statik ve Dinamik içerik.

Statik İçerik, kullanıcıdan kullanıcıya değişmeyen internet sitesinin sabit verileridir. İnternet sitesi kapak resimleri, logoları ve font stilleri tüm kullanıcılarda aynı kalır ve işletme bunları sıklıkla değiştirmez. Statik veriler değiştirilmez, işlenmez veya oluşturulmaz ve bir CDN üzerinde depolanmak için idealdir.

Dinamik İçerik, Sosyal medya haber akışları, hava raporları ve sohbet mesajları gibi dinamik içerikler internet sitesi kullanıcıları arasında değişiklik gösterir. Bu veriler kullanıcının konumuna, giriş zamanına veya kullanıcı tercihlerine bağlı olarak değişir ve internet sitesi her kullanıcı ve her kullanıcı etkileşimi için ayrı ayrı veri oluşturmak zorundadır.

CDN Nasıl Çalışır?

CDN’ler birden fazla coğrafi konumda bir varlık noktası (POP) veya bir CDN uç sunucuları grubu kurarak çalışır. Bu coğrafi olarak dağıtılmış ağ, önbelleğe alma, dinamik hızlandırma ve uç mantık hesaplamaları prensipleri çerçevesinde çalışır.

Önbelleğe alma, daha hızlı veri erişimi için aynı verilerin birden fazla kopyasını depolama işlemidir. Bilişimde önbelleğe alma ilkesi tüm hafıza ve depolama yönetimi türleri için geçerlidir. CDN teknolojisinde bu terim ağ içerisindeki birden fazla sunucuda bulunan statik internet sitesi içeriği depolama işlemini ifade eder. 

Dinamik hızlandırma, internet uygulamaları ve müşteri arasındaki aracı bir CDN sunucusu sebebiyle dinamik internet içerik talepleri için sunucu yanıt süresinde gerçekleştirilen optimize etme işlemidir. İçerik her kullanıcı talebinde değişebileceğinden önbelleğe alma işlemi dinamik internet içeriğiyle iyi çalışmaz. CDN sunucuları her dinamik talep için kaynak sunucusuyla bir daha bağlantı kurmak zorundadır ancak kendileri ve kaynak sunucuları arasındaki bağlantıyı optimize ederek süreci hızlandırırlar.

İstemci internet üzerinden internet sunucusuna doğrudan bir dinamik talep gönderirse talep kaybolabilir veya ağ gecikme süresi sebebiyle gecikebilir. Güvenlik doğrulaması için bağlantının açılması ve kapılması da zaman alabilir. Öte yandan, yakında bulunan CDN sunucusunun talebi kaynak sunucusuna iletmesi ikisi arasında süreğen, güvenilir bir bağlantı kurulmuş olduğu anlamına gelir. 

CDN Ne İçin Kullanılır?

İçerik teslim ağı (CDN) normal internet sitesi işlevlerini geliştirir ve müşteri memnuniyetini artırır. Aşağıdakiler örnek kullanım durumlarından bazılarıdır:

Yüksek Hızlı İçerik Teslimi: Statik ve dinamik internet içerik teslimini birleştirerek CDN’leri müşterilerinize küresel, yüksek performanslı, site bütünlüklü bir deneyim sağlamak için kullanabilirsiniz. Örneğin Reuters; BBC, CNN, New York Times ve Washington Post gibi en iyi kanallar için çalışan dünyanın en büyük haber dağıtıcısıdır. Reuters için haber medyasındaki zorluk dünya çevresindeki müşterilere zamanında haber içeriği sunmaktır. 

Gerçek Zamanlı Akış: CDN’ler güvenilir ve uygun maliyetli bir şekilde zengin ve yüksek kaliteli medya dosyaları sunmada yardım sağlar. Video ve ses yayını gerçekleştiren şirketler üç zorluğun üstesinden gelmek için CDN kullanırlar: bant genişliği maliyetlerini düşürmek, ölçeği artırmak ve teslim süresini azaltmak. Örneğin Hulu, Walt Disney Company’nin sahibi olduğu çevrimiçi bir video yayın platformudur. Büyüyen müşteri tabanına sürekli ve hızlı olarak veri yayını gerçekleştirmek için CDN altyapısını kullanır.

Çoklu Kullanıcı Ölçeklendirme: CDN’ler çok sayıda eş zamanlı kullanıcıyı desteklemede yardım sağlar. İnternet sitesi kaynakları tek seferde yalnızca kısıtlı sayıda müşteri bağlantılarını yönetebilir. CDN’ler bu sayıyı uygulama sunucusundan yükün bir kısmını alarak hızlı bir şekilde ölçeklendirir. Örneğin King her zaman, her yerde ve her cihazdan oynanabilen sosyal bağlantılı, çok platformlu oyunlar üreten bir oyun şirketidir. King’in her an 350 milyondan fazla oyuncusu bulunur ve oyuncular tarafından platform içerisinde günde 10.6 milyar oyun oynanır.

King’in oyun uygulamaları kullanıcıların oyun verilerini merkezi veri merkezlerine kaydeder ve bu da oyuncuların ilerleme kaybına uğramadan farklı cihazlar üzerinden oyun oynamalarını mümkün kılar. Veri merkezleri kullanıcılar oyuna kısıtlı bant genişliği olan eski makinelerle katılsalar dahi onlara tutarlı bir deneyim sunmayı amaçlar.